Wat is een vleugeloverdekkende voordeur?
Eerst wat techniek
ALU en PVC deuren bestaan altijd uit twee hoofdonderdelen, te weten (1) het deurkader en (2) de deurvulling. Het deurkader is het geheel dat door de schrijnwerker gemaakt wordt uit PVC of ALU profielen, bestaande uit een vast gedeelte (de "kader") en een scharnierend gedeelte (de "vleugel"). Vanwege hun bijzonder grote variëteit aan kleuren, modellen, diktes en samenstellingen worden de deurvullingen traditioneel niet gemaakt door de schrijnwerker zelf. Hij koopt deze in bij een deurpanelenfabrikant zoals Anaf. De deurpanelenfabrikant is gespecialiseerd in het maken van deurvullingen en biedt verschillende opties aan die zich naadloos integreren in het deurkader dat de schrijnwerker heeft gemaakt.
Inlegpanelen
De meest pure vorm van een deurvulling, het inlegpaneel, is te beschouwen als een ruit die in een raam wordt gelegd. De vulling wordt in de deurvleugel vastgezet met kliklatten ("glaslatten") en is dus verwijderbaar indien nodig. Deze montagetechniek is de oudste heeft een aantal gevolgen:
- Aan de buitenzijde van de deur ziet men zowel de deurkader als de deurvleugel, met daarin het paneel gemonteerd. De dichtingen die in de deurvleugel zitten om waterinfiltratie tegen te gaan, blijven ook zichtbaar.
- De constructie van de deurvleugel bestaat uit twee losse stukken die mechanisch aan elkaar geklikt zijn dmv glaslatten. De constructie heeft dus niet de optimale stijfheid die verwacht kan worden van een intensief gebruikt element als een deur.
- De deurvulling blijft ten allen tijde vervangbaar, maar met kwade bedoelingen is het ook mogelijk deze te verwijderen
- De dikte, en daarmee de isolerende waarde van de deurvulling is beperkt omdat er ruimte moet zijn om de glaslatten te plaatsen
- De bewerkbare oppervlakte van de deuropening wordt beperkt tot de breedte van de deurvulling. Er gaat tot 20 cm van de deuropening verloren aan zichtbare profielen. Bepaalde designs verliezen hiermee hun kenmerkende waarde
Opdekpanelen
Anaf was reeds in de jaren '90 een pionier in het introduceren van de nieuwe generatie deurvullingen. De zogenaamde "vleugeloverdekkende" panelen of opdekpanelen komen tegemoet aan heel wat bezorgdheden die het klassieke inlegpaneel met zich meebrengt.
Anders dan het inlegpaneel worden deze vullingen niet gemonteerd zoals een ruit, maar worden deze stevig verlijmd op het oppervlak van de deurvleugel. Hieruit ontstaan een aantal belangrijke voordelen:
- Aan de buitenzijde is enkel nog de deurkader zichtbaar. De profielen van de deurvleugel zijn volledig bedekt door de buitenplaat van de deurvulling.
- Door hun speciale montage zijn deze voordeuren ook volledig zelfdragend, wat wil zeggen dat deze nooit meer kunnen afzakken, wat met een klassieke constructie wel nog kan gebeuren.
- Het verwijderen van dit soort vullingen is niet meer mogelijk, tenzij in een industriële omgeving. Daardoor zijn deze panelen veiliger. De buitenplaat is ook 3 mm in plaats van 1,5m dik.
- Er is meer ruimte voor isolatie, wat de thermische prestaties ten goede komt
- Het ganse oppervlak van de deurvulling is beschikbaar voor het ontwerp van het deurpaneel. Hierdoor zien de ontwerpen er robuuster en harmonieuzer uit.