Groeven in een gefolierde deur? Kan dat?
Heel wat populaire voordeurmodellen maken gebruik van horizontale of verticale groeven om een strak of rustiek design te scheppen.
In een traditionele houten voordeur en in de eerste generatie PVC deuren waren deze groeven het gevolg van het gebruik van zogenaamde 'planchetten', waarmee de het oppervlak van de deur gevuld werd.
Een moderne aluminium of PVC voordeur die uitgerust is met een hoogwaardig isolerend paneel kan nog steeds uitgerust worden met groeven. Specifiek bij Anaf voordeuren bieden wij maar liefst 5 verschillende types groeven aan:
- Gefreesde groeven, waarbij de aluminium voorplaat van de voordeur plaatselijk wordt weggefreesd.
- Geperste groeven, waarbij de groeven worden uitgeperst met een stompe mal (zogenaamde Z-groef)
- Shannon groeven, waarbij een optisch effect van een rustieke groef gesuggereerd wordt door het zagen van twee ondiepe parallele lijnen over het deuroppervlak.
- Rustique® planchetten, exclusief gepatenteerd door Anaf, waarbij een echte groef op het oppervlak van de voordeur wordt gemaakt door middel van opliggende planchettes (enkel voor verticale groeven)
- Inox Inline© groeven, waarbij de groef in het oppervlak van de voordeur opgevuld is met vlakliggende stroken inox, voor een strak design bij moderne voordeuren (enkel voor horizontale groeven)
Belangrijk is om erop te letten dat een voordeur die uitgevoerd is in zogenaamde "structuurfolie" (combinatie met PVC schrijnwerk) niet wordt aangekocht met een gefreesde groef. Dit is technisch mogelijk en wordt soms ook aangeboden op de markt, waarbij de voordeur plaatselijk in de groef wordt bijgelakt in een benaderend kleur (zie afbeelding). Ervaring heeft echter uitgewezen dat deze oplossing, naast een betwijfelbaar esthetisch aspect, niet te verkiezen valt omwille van een hoger risico op corrosievorming en lakonthechting.
Uw Deuradviseur licht u dit graag toe aan de hand van concrete voorbeelden.